jabłka

IDARED

Idared posiada owoce o średniej wielkości, o masie ok. 140 g, kształtu kulistego, lekko spłaszczone przy szypułce i kielichu, dość ciężkie.
Skórka owocu jest mocna, gruba i błyszcząca, o jasnożółtym zabarwieniu z zielonkawym odcieniem.
Miąższ w owocu jest biały, z lekkim odcieniem kremowym, drobnoziarnisty, soczysty, jędrny o lekko kwaskowatym smaku, smaczny jeśli był zebrany w prawidłowym okresie i dobrze przechowywany.

JONAGOLD

Owoce Jonagold są duże lub bardzo duże, stożkowato-kuliste, czasem nieregularne, przy kielichu lekko żebrowane. Skórka gładka, zielonkawożółta, średniej grubości, rzadko ordzawiona.

Miąższ jest żółty gruboziarnisty, ścisły, soczysty, o bardzo korzystnym stosunku cukrów do kwasów, aromatyczny. Walory smakowe oceniane są wysoko.

W warunkach polskich dojrzałość zbiorczą osiąga się pod koniec września lub na początku października, a dojrzałość konsumpcyjną w grudniu.

JONAGORED

Jonagored to odmiana wczesnozimowa – owoce osiągają dojrzałość zbiorczą pod koniec września, kilka dni przed odmianą Jonagold, zaś dojrzałość konsumpcyjną uzyskują około połowy listopada.

Jabłka są średnie lub duże, stożkowato kuliste, lekko żebrowane przy kielichu. Ich smaczny miąższ jest żółtawy, średnio ścisły, twardy, soczysty, o przyjemnym aromacie, słodkokwaskowaty.

GLOSTER

Odmiana późnozimowa – owoce osiągają dojrzałość zbiorczą w drugiej połowie października.

Owoce mają lekko błyszczącą, zielonkawożółtą skórkę, z ciemnoczerwonym, rozmytym rumieńcem, który pokrywa ponad 75% powierzchni oraz jasnoszare, drobne przetchlinki.

Jabłka są charakterystycznie stożkowate, duże. Ich  miąższ jest białozielonkawy, ścisły, drobnoziarnisty i soczysty.

CHAMPION

Owoce duże lub średniej wielkości kulisto-stożkowate. Lekko żebrowane przy kielichu, dość wyrównane pod względem kształtu i wielkości. Skórka gładka, zielonkawożółta, pokryta w ponad połowie rozmyto-paskowanym rumieńcem o koralowo-czerwonym zabarwieniu.
Owoce o średnio soczystym, słodkim, delikatnie kwaskowatym i lekko aromatycznym miąższu. Drzewo wymaga

ELISE

Odmiany Elise są średniej wielkości lub duże, kulisto-stożkowate, lekko żebrowane przy kielichu. Mają błyszczącą, nieco szorstką w dotyku, suchą, zielonkawą skórkę.
Miąższ owoców jest zielonkawobiały z kremowym odcieniem, zwarty, o dużej jędrności, soczysty, lekko aromatyczny, słodki, delikatnie kwaskowaty, smaczny

RUBIN

Jabłka tej odmiany są duże, kuliste, z bardzo delikatnym karbowaniem wokół dość głębokiego kielicha. Owoce są bardzo wyrównane pod względem wielkości i wybarwienia.
Skórka jest żółta, lekko tłusta, bez ordzawienia, pokryta w znacznej części czerwonym, rozmyto paskowanym rumieńcem. Cechą charakterystyczną są duże jasnożółtoszare przetchlniki  występujące na całym owocu a wyraźnie wyróżniające się na zarumienionej stronie.

Miąższ jest kremowy, kruchy, soczysty, kwaskowo słodki i powszechnie oceniany jako bardzo smaczny

GALA MUST

Owoce średniej wielkości, kulistożkowate, niekiedy w części przykielichowej nieco szersze, skórka gładka, lekko błyszcząca, zielonkawozółta, cały owoc pokryty bardzo atrakcyjnym, rozmytym rumieńcem

GALA ROYAL

Owoce Gali są stożkowate lub stożkowatoowalne. Przy kielichu da się zauważyć żebrowania. Jabłka dobrze wykolorowane, pokryte marmurkowo-pomarańczowym, pomarańczowo-czerwonym, jaskrawym rumieńcem, skórka jest gładka.

Owoce mają jedną widoczną wadę, jest nią skłonność do pękania przy szypułce, dzieje się tak, kiedy dojrzałe owoce wiszą zbyt długo na drzewach, bądź w czasie obfitych deszczy.

ELSTAR

Jabłoń Elstar jest popularną odmianą deserową, która może być długo przechowana. Rośnie dosyć szybko i osiąga od 2 do 4 metrów wysokości.

Owoce tej odmiany są zielonkawo-żółte, w miejscach nasłonecznionych nabierają czerwonego, marmurkowo-smużkowanego rumieńca. Jabłka są średniej wielkości, kulisto-stożkowate i mają kwaskowato-słodki, aromatyczny miąższ, który jest najbardziej intensywny między październikiem a styczniem

LIGOL

Polska odmiana, otrzymana ze skrzyżowania odmian Linda i Golden Delicious
Jabłka są kulisto-stożkowate, wyraźnie żebrowane przy kielichu. Mają twardą, błyszczącą, zielonkawą skórkę, która po dojrzeniu staje się żółta.

Jaskrawoczerwony, rozmyty rumieniec pokrywa 40–70% jej powierzchni
Owoce są duże lub bardzo duże, wyrównane pod względem wielkości. Ich dość smaczny miąższ jest kremowy, soczysty, aromatyczny, słodko-kwaskowaty, kruchy.

LOBO

O średniej wielkości przy właściwej pielęgnacji duży, kulisty, lekko stożkowaty, nieco żebrowany, owoce są wyrównane pod względem kształtu i wielkości.
Skórka błyszcząca, zielonożółta z silnym ciemnokarminowym, rozmytym rumieńcem pokrywającym prawie cały owoc, z delikatnie zaznaczonymi prążkowaniami.
Cechą charakterystyczną są duże jasnożółtoszare przetchlinki występujące na zarumienionej stronie owocu. Na owocach świeżo zebranych występuje delikatny białawy nalot.

JONICA

Mutant odmiany Jonagold pochodzący z Niemiec.
Owoc średniej wielkości do dużego, kulisto-stożkowaty.
Skórka średniej grubości, gładka, lekko tłustawa, zielonożółta, pokryta na ok. 3/4 powierzchni jasnoczerwonym lub karminowoczerwonym (w zależności od przebiegu pogody), jednolitym, rozmytym rumieńcem.
Miąższ kremowy, twardy, średnio zwięzły, soczysty, aromatyczny, słodkokwaskowaty, smaczny.

JONAPRINCE

Owoce są charakterystyczne ponieważ bardzo wcześnie się wybarwiają i osiągają głęboki czerwony kolor. Owoce są duże lub bardzo duże, wielkość średnio 75-85mm, o kształcie kulisto-stożkowym. Skórkę ma błyszczącą, gładką, w 95 do 100 % pokrytą intensywnym, rozmytym, bordowym rumieńcem.

Miąższ jest silnie zwarty, bardzo twardy, kremowo-żółty, słodko-kwaśny, aromatyczny o wysokich walorach smakowych

ALWA

Polska odmiana polecana ze względu na bardzo aromatyczny smak owoców oraz długą dojrzałość zbiorczą.
Owoc średniej wielkości do dużego, kulisty lub kulisto-spłaszczony, wyraźnie żebrowany przy kielichu.
Skórka gładka, zielonożółta, pokryta prawie w całości karminowoczerwonym, rozmytym rumieńcem.
Miąższ kremowobiały, ścisły, soczysty, kwaskowatosłodki, aromatyczny, orzeźwiający, smaczny.

MUTSU

Owoce mają gładką, zielonkawożółtą skórkę, pokrytą niekiedy bardzo słabym, rozmytopaskowanym, pomarańczowoczerwonym rumieńcem oraz dużymi, brunatnymi, licznymi przetchlinkami.
Ich smaczny miąższ jest kremowy z zielonkawym odcieniem, ścisły, dość gruboziarnisty, soczysty, lekko kwaskowaty.
Jabłka są duże, kuliste lub nieco stożkowate, zwężające się ku kielichowi, żebrowane, wyrównanej wielkości.

GOLDEN DELICIOUS

Owoce najczęściej są średniej, wyrównanej wielkości, o kształcie kulisto-stożkowatym, z lekkim żebrowaniem na powierzchni bocznej. Skórka lekko błyszcząca, zielonkawożółta lub żółta, niekiedy z delikatnym, rozmytym, pomarańczowoczerwonym rumieńcem.
Miąższ soczysty, kruchy, winno-słodki, aromatyczny i powszechnie oceniany jako bardzo smaczny.

PINOVA

Owoc: średni, wyrównany, kulistostożkowaty, zwężający się w stronę kielicha.
Skórka: sucha, gładka, zielonożółta, pokryta w 70-75% jasnoczerwonym, rozmyto-paskowanym rumieńcem.
Miąższ: żółtawy, średnio zwięzły, słodkokwaskowaty, smaczny.